×
Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleziono żadnych produktów.
Wyszukiwanie w blogu
Ostatnie komentarze
Bez komentarzy

Jenoty - opis i występowanie gatunku, polowanie na jenoty

Dodany dnia1 Miesiąc temu
Ulubione0

Jenot w naturalnym środowisku

Jenoty - dieta i wygląd

Czaszki psów jenotów bardzo przypominają czaszki lisów południowoamerykańskich, zwłaszcza tych żywiących się krabami, choć badania genetyczne wykazują, że nie są one blisko spokrewnione. Ich czaszki są małe, ale solidnie zbudowane i umiarkowanie wydłużone, z wąskimi łukami jarzmowymi. Wystające części czaszki są dobrze rozwinięte, grzebień strzałkowy jest szczególnie widoczny u starych osobników.

Odzwierciedlając ich wszystkożerną dietę, jenoty mają małe i słabe kły i karkasy, płaskie zęby trzonowe i stosunkowo długie jelita (1,5-2 razy dłuższe niż u innych psowatych). Mają długie tułowia i krótkie nogi. Całkowita długość jenota może wynosić od 45 do 71 cm. Ogon, o długości od 12 do 18 cm, jest krótki, stanowi mniej niż 1/3 całkowitej długości zwierzęcia i zwisa poniżej stawów stępu, nie dotykając ziemi. Uszy są krótkie i tylko nieznacznie wystają z futra.

Waga zmienia się w zależności od pory roku: w marcu ważą ok. 3 kg, w sierpniu i na początku września samce ważą średnio 6,5-7 kg, a niektóre osobniki osiągają maksymalną wagę 9-10 kg. Okazy z badań japońskich i rosyjskich okazały się średnio większe niż te z badań chińskich.

Zimowe futro jenotów jest długie i gęste, z gęstym podszerstkiem i grubymi włosami okrywowymi o długości 120 mm. Zimowe futro chroni jenoty przed niskimi temperaturami, sięgającymi od -20° do -25 °C. Sierść jest koloru brudnego, ziemisto-brązowego lub brązowo-szarego z czarnymi włosami okrywowymi. Ogon jest ciemniejszy niż tułów. Na grzbiecie znajduje się ciemna pręga, która rozszerza się na ramionach, tworząc kształt krzyża. Brzuch jest żółtawobrązowy, podczas gdy klatka piersiowa jest ciemnobrązowa lub czarniawa. Kufa pokryta jest krótką sierścią, która zwiększa swoją długość i ilość za oczami. Policzki pokryte są długimi, przypominającymi wąsik włosami. Futro letnie jest jaśniejsze i czerwono-słomkowe.Rzadka, biała wersja kolorystyczna występuje u tego gatunku w Japonii i w Chinach.

Polowanie na jenoty

Polowanie na jenoty nie różni się bardzo od polowania na inne drapieżniki tego kalibru. Warto przy tym zaznaczyć, że choć sezon na jenota trwa cały rok, to jest on niszczycielskim gatunkiem inwazyjnym i rzadko ktokolwiek obiera go za cel polowań. Strzela się go raczej przy okazji polowania na inne gatunki, najczęściej na lisy czy kuny, choć w przeciwieństwie do nich, jenoty nie reagują na wabiki, śpiąc za dnia pod ziemią. Spadek zainteresowania futrami naturalnymi sprawił, że na jenoty, których jedynym trofeum jest właśnie futro poluje się coraz rzadziej. 

Dodaj komentarz
Dodaj odpowiedź
Proszę zalogować się , aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Zarejestruj się, aby zapisywać ulubione produkty.

Zaloguj się